dilluns, 11 de novembre del 2013

CAMPANYA 2013 DE VACUNACIÓ CONTRA LA GRIP



1.250.000 dosis contra la grip

Com cada any aviat iniciarem a la residència la campanya de vacunacions contra la grip. La vacunació és voluntària i en principi està indicada tant per a residents com per personal cuidador. Aquest any la campanya s’adreça especialment a persones amb malalties cròniques.

La vacuna antigripal està indicada si sou una persona amb un risc alt de tenir complicacions per la grip, és a dir, si teniu més de 60 anys o una malaltia crònica del cor, dels bronquis, del ronyó, o si sou diabètic, o esteu afectat per una disminució de les defenses per altres causes. També en nens amb malalties cròniques pulmonars o metabòliques, en persones internades en residències, si esteu en el 2n i 3r trimestre de l'embaràs, o bé si teniu cura de persones malaltes a casa.

A més, es recomana la vacunació a les persones que estan en contacte amb aquests grups de risc i els poden transmetre la grip, i a les persones que treballen en serveis públics essencials (com ara personal de sanitat, bombers, policia, etc.).

Hem de tenir en compte que grip i refredat, tot i que a vegades s’utilitza indiscriminadament una o altra, no son la mateixa cosa,  malgrat tenir símptomes semblants, i no es curen de la mateixa manera.

Que és el refredat i qué és la grip?

El refredat és una malaltia lleu provocada per virus. Causa aquests símptomes: mocs, nas tapat, mal de coll i de cap, tos, ulls plorosos. Acostuma a començar pel nas i per la gola, i després pot baixar als bronquis. Al cap d'uns quants dies es cura sense tractament. Es poden patir entre 2 i 5 refredats per any. Els nens petits en tenen més.

La grip també és una malaltia causada per virus. Apareix com a epidèmia a l'hivern, coincidint amb els mesos de fred. Comença de cop, amb febre alta (39º - 40º C), dolors musculars, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat i tos seca. Habitualment en diem “el trancazo”. Pot provocar diarrees, nàusees i vòmits (sobretot en nens). Altres virus poden produir les mateixes molèsties.

Amb la grIp no podreu mantenir el ritme de vida habitual. La febre que provoca la grip dura 4-5 dies, i la tos i el cansament poden durar 3 setmanes.

Perquè convé vacunar-me de la grip?

No hi ha vacunes per al refredat. La vacuna de la grip prevé la grip, però no el refredat. L'efecte de la vacuna de la grip dura un any.

Els virus gripals canvien contínuament. Per aquesta raó cal que us vacuneu cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir-vos contra els virus que arribaran aquell hivern. El període ideal per vacunar-vos és el comprès entre els mesos d'octubre i novembre.

La vacuna s'elabora a partir de virus de la grip morts, per la qual cosa, mai us pot produir la malaltia. La vacuna pot provocar-vos molèsties locals lleus, que afecten un 15 % - 20 % dels pacients vacunats, i, rarament, produeix febre o malestar


Consulteu al vostre Centre de Salut més proper 

per a més informació: 

Salut posa en marxa la campanya de vacunació antigripal